Context

Share Button

De ce acest proiect?
Obiective
Context
Parteneri proiect
Autoritati implicate
Management + echipa proiect


Importanta deosebita a sanatatii dentare pentru sanatatea generala  a devenit din ce in ce mai evidenta, aceasta reprezentand nu doar o problema estetica , ci o componenta necesara pentru buna functionare a intregului organism.
Primele cercetari cu privire la imbunatatirea sanatatii dentare prin clatire cu fluor au avut loc in anii ‘50, in partea de vest a Suediei. Rezultatele au fost atat de bune, incat, in anii ‘60, a fost demarat un program in toate scolile Suediei , in urma caruia starea de sanatate dentara a tinerei generatii s-a imbunatatit considerabil.

Proiectul de profilaxie dentara in Arad – Etapele I  si II

In anul 1995, Parohia Bisericii Suedeze din Rada a demarat un proiect de profilaxie dentara intr-o scoala din Arad. Acest proiect a fost continuat de catre Clubul Rotary din localitatea Molndal  – Suedia , iar in 2003- 2004 proiectul a fost extins , incluzand si copii dintr-un orfelinat al orasului Arad. Acest  prim program , etapa I , s-a derulat pana in 2008-2009, observandu-se o imbunatatire a sanatatii dentare comparabila cu cea sesizata in Suedia . S-a inregistrat o reducere cu 50% a cariilor la copiii cu varsta de pana la 14 ani.
Impreuna cu Rotary Club Arad s-a decis dezvoltarea proiectului intr-o noua etapa (a II-a), astfel incat sa cuprinda toti copiii din Arad. Aceasta a II-a etapa a programului de clatire cu fluor a inceput in 2009 cu elevii din clasa I. In anul urmator, programul a continuat cu copiii ajunsi in clasa a II-a, preluind si generatia urmatoare, aflata in clasa I.

Proiectul de profilaxie dentara in Timisoara – Etapa a III-a

Incurajati de disponibilitatea scolilor si a autoritatilor sanitare locale, s-a hotarat  extinderea programului in Timisoara, in primavara acestui an, etapa a III-a. Programul a fost imbunatatit, prin inlocuirea clatirii cavitatii bucale cu fluor, cu periaj dentar cu pasta de dinti fluorurata , supravegheat , cel putin de 2 ori pe zi , intrucat s-a constatat ca periajul dentar are o eficienta net superioara comparativ cu utilizarea solutiilor fluorurate. Supravegherea se realizeaza acasa de catre parinti, iar in scoli de catre cadrele didactice.

Proiectul de profilaxie dentara pentru toti copiii din scolile Romaniei – Etapa a IV-a

In aceasta etapa, ne-am gandit ca totii copiii din scolile Romaniei ar putea beneficia de avantajele acestui program.
Implicarea Rotary, in colaborare cu expertii suedezi
Cluburile Rotary din Romania au decis sa sprijine guvernul pentru implementarea programului de profilaxie dentara la nivelul intregii tari. Spre satisfactia noastra , autoritatea nationala de sanatate din vestul Suediei (The Public Dental Service of Vastra Gotalandsregionen – VGR) va oferi sprijin profesional proiectului in faza initiala. Cunoastem ca este initiata o colaborare stransa intre Romania si Suedia, in domeniul sanatatii, acest proiect inscriindu-se in specificul acestei colaborari, potrivit afirmatiilor domnului ambasador Anders Bengtcen.

Proiectul pilot de profilaxie dentara in sapte orase ale Romaniei – Etapa IV A

Avand in vederea dificultatea demararii programului in acelasi timp, la nivelul intregii tari, Cluburile Rotary Romania propun, pentru inceput, 15 orase:  Alba – Iulia, Bucuresti, Brasov, Cluj- Napoca, Iasi, Craiova, Vaslui, Sibiu , Ramnicu Valcea, Constanta, Birlad, Bacau, Suceava , Bistrita , Zalau.
Cluburile Rotary din aceste orase , impreuna cu Inspectoratele Scolare Locale si cu sprijinul Directiilor de Sanatate Publica, vor selecta 5 scoli (in Bucuresti cate 5 scoli din fiecare sector), urmand ca in cadrul fiecarei scoli sa fie selectate cate 2 clase a I-a , ale caror elevi vor beneficia de acest program pe parcursul intregului an scolar 2011- 2012. In total, vor participa la program aproximativ 5000 de copii.
In anul urmator, li se vor alatura alte doua clase a I-a, din fiecare scoala selectata.

Proiectul pilot are la baza urmatoarele activitati:

•                 elevii vor beneficia de o consultatie initiala in care va fi evaluata starea sanatatii orale , urmata de controale periodice pana in clasa a IV-a. Controlul va fi efectuat de catre echipa de medici stomatologi implicata in implementarea acetui proiect.
•               fiecare copil va primi cate 2 periute de dinti (una pentru acasa si una pentru la scoala) si cate o pasta de dinti pentru acasa. Un numar suficient de paste de dinti vor ramane in clasa, astfel incat cel putin de 2 ori pe saptamana sa se poata realiza periajul dentar supravegheat de cadrele didactice.
•                proiectul prevede un concurs cu premii intre clasele selectate, pentru motivarea copiilor in insusirea tehnicilor  corecte de periaj dentar si a unor obiceiuri alimentare cat mai sanatoase.
•               proiectul va fi insotit de o campanie mediatica menita sa-i sporeasca eficienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three × 5 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>